Göreleliler Okulu İstiyor!
19 Nisan Cumartesi günü Görele Dernekler Birliği’nin organize ettiği ve Mavi Karadeniz TV’nin naklen yayınlandığı “Fakülte Gecesi” için yapılan programa katıldım.
Özellikle Fakülte ve Meslek Yüksek Okulu’nun Görele’ye verilmemesinden sonra Görele Belediyesi , Milletvekilleri, Görele Dernekler Birliği ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak ayrıca yöremizin en büyük sesi olduğuna inandığım Görele’nin 5-6 internet sitesinde yayınladığı haberler bu konuda ne kadar istekli ve duyarlı olduğumuzu sergilemişti.
Bu olaydan sonra sadece Meslek Yüksek Okulu için çalışmalar başlayacaktı. Fakat devreye Hüseyin Besli girerek Sn. Rektörü de ikna ederek hem Fakülte hem Meslek Yüksek Okulu konusunda büyük gayretler gösterdi. İşin Ankara ayağı dediğimiz Bakanlar Kurulu ile YÖK’e ulaşarak gereğini yapan Hüseyin Besli , Aralık ayında yapılan Görele Tarih ve Kültür Sempozyumunda da herkes ayrı bir havadan konuşurken “O zaman temeli 13 Şubat’ta atıyoruz” diyerek iş bitiren adam olduğunu bir kere daha gösterdi.
Geçtiğimiz Milletvekilleri seçiminde Görele’den vekil çıkaramamanın üzüntüsünü yaşıyorduk fakat İstanbul Milletvekilimiz Hüseyin Besli , bu üzüntüyü yok etmek için elinden gelen her şeyi gerçekleştiriyor. Görele Kemençe ve Horon Festivali’nin de fikir babası olan Hüseyin Besli’ye her Görelelinin ayrı ayrı teşekkür etmesi lazım. O olmasa her şeyi aşardık belki ama Ankara kısmında oldukça sıkıntı yaşardık. İyi ki varsın Hüseyin Besli…
Gecede yapılan konuşmalarda da en büyük alkışı alan Hüseyin Besli idi ve bunu sonuna kadar hak etmişti. Bu yönde Hüseyin Besli’nin de kararlılığıyla Görele Dernekler Birliği’de belki tarihinde ilk defa Görele için somut bir adım atıyordu. Hani çok eleştiriyorduk Dernekler Birliği’nin Görele’ye katkısı ne diye… Onlarda yanıtlıyordu Dernekler Birliği’nin maddi kaynağı yok , birlik ve beraberliği sağlayan sosyal bir kurumuz diye. Ama şimdi öylesine çabalıyorlar ki artık Sosyal Kurumun yanında bir Sivil Toplum Kuruluşu , bir parti , bir bürokrasi gibi. Çünkü buna mecburlar. Tarih her şeye tanıklık yapıyor. Bu konuda Sn. Birol Kardaş’ın , Ali Bilir’in , Sadi Kaya’nın, Harun Pirgaip’in, Hasan Ali Kodal’ın ve aklıma gelmeyen bir çok insanın gayretlerini es geçmemek gerekir. Özellikle bu işin köy ayaklarını halleden köy dernek başkanlarına da büyük teşekkür etmek gerekir.
Bu yapılan gecede gördüm ki Görele gerçekten bu Fakülte ile Meslek Yüksek Okulu’nu istiyor. Her ne kadar başlarda Kültür çatışmasına vesile olacaksa da , işin iyi yönünden bakacak olursak bu okullar Görele’ye büyük bir ivme kazandıracak. Belki 10 fabrikanın yapamadığını yapacak ve hem ekonomik hem de gelişme anlamında Görele’yi oldukça ilerlere götürecek. Çünkü gelen öğrencilerin hepsi birer maddi kaynaktır. Nasıl ki Türkiye’ye gelen Turistler bizim için önemliyse, gelecek öğrencilerde Görele için çok önemli. Ev tutacaklar kira geliri, ulaşım yapacaklar vasıta geliri , yemek yiyecekler işletmeler açılacak kalite ve gelir artacak , akşamları Görele’de hayat erkenden bitmeyecek , yurtlar yapılacak , oteller açılacak… Kısaca Görele bu öğrenciler ile kalkınacak ve ileriye yürüyecek…
Gecede yurtdışı dahil olmak üzere gelen pek çok telefon gurur ve umut vericiydi. Pek çok insanımız Mavi Karadeniz TV’nin katkısını da esirgemeden onlar vasıtasıyla programı izledi ve bağışta bulundu. Öyle sanıyorum ki bu program tekrarlanacak ve bağışlar alınmaya devam edecek. Gereken 1 Trilyon 2 sene içinde toplanamayıp okul yapılamazsa alınan hakkımızı da kaybediyoruz… Bunun bilinci ile olmazsa olmaz olan bu binaları mutlaka bitirip kazanılan bu hakkı mutlaka oluşturmalıyız. Bunun için Göreleliler ve eğitime katkı sağlarım diyen herkese pamuk eller lütfen cebe diyorum.
Ayrıca bu seneki Göreleliler Şöleni bu programlar nedeniyle 19 Temmuz’a alınmış. Dernekler Birliği Yetkililerine bu konuda hem hatırlatma hem de uyarı yapmak isterim. 19 Temmuz tarihlerinde Görele’de de Kemençe ve Horon Festivali olacak. Aynı zamanda fındık sezonu ve pek çok Göreleli burada olmayacak. Bu tarihi Eylül ayına atmanızı tavsiye ediyorum. Fındığını satıp İstanbul’a gelen Görelelilerin bu konuda daha fazla destek sağlayacağını umuyorum. Şölenin yapılacağı yere ayrıca “Fakülte İçin Bağış Kumbaraları” da konularak bağışlar arttırılabilir. Bu konuda önemli çalışmalar yapmak gerekir diye düşünüyorum.
Bu konuda emeği geçen herkese bir Göreleli olarak teşekkür ederim. Çalışmalarında tüm gayretler ile devamını dilerim.
Bir önceki yazımız olan Or-Gi Projesinde Kim Doğru Söylüyor? başlıklı makalemizde Köşe Yazısı, makalesi ve oğuzhan kılıçarslan hakkında bilgiler verilmektedir.