Giresun İsmi Siliniyor, Biz İse Uyuyoruz!
Giresun Kalite Fındığın bedeli açıklandı : 5.15 YTL…
Bu bedel ne kadar iyimser bir rakam kişiye göre değişir fakat değineceğim husus başka.
Fındığın bedeli açıklanırken dikkat edileceği üzere Ordu Kalite veya Samsun kalite diye değil “Giresun” kalite diye açıklanıyor.
Fakat bir miting Ordu’da oluyor. Herhalde bizim rahatlığımızdan olsa gerek (!) pekte önemseyemedik. Demek fındık Ordu ilinde Giresun’dan daha çok önemli.
Ordulular çalışıyor harıl harıl. Milletvekillerini sıkıştırıyorlar, Miting yapıyorlar, seminerlere katılıyorlar. Festivallerde Fındık standı oluşturuluyor ve önünde koca bir yazıyla “ORDU FINDIK – www.ordufindik.com” diye reklam yapıyorlar.
Bizim bu rahatlığımızın, bir şeyleri istemek için koşturmamamızın bedeli öyle sanıyorum ki çok ağır olacak. Giresun halkı olarak nedense çok vurdum duymazız. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın demeye devam ediyoruz. Hiçbir şeyi sorgulamıyor, çözüm olması için iş bitirici eylemler gerçekleştiremiyoruz. Önümüze ne gelirse yiyor, fakat bunun kaynağı nerden geliyor diye sorgulamıyoruz. Ancak birisi yemeğimizi kesecek o zaman kalkacağız ayağa. Bunu mu beklemek gerekiyor?
Kayserililer, Milletvekili olacak adaylar dolaştığında ahiret sorusu gibi sorularla bunaltıyorlar…
Senin mal varlığın ne kadar? Vergi listesinde neden yoksun? Ne projelerin var? Seni ne kadar zamanda bir Kayseri’de göreceğiz? …
Biz ise bir şey istemeye korkuyoruz. Onları yeterince zorlamıyoruz. Ama boş atıp konuşmayı o kadar çok seviyoruz ki. Hele internet sitelerinde asıp kesmekte üstümüze yok. Ama seçim bitip ülke durulunca hakkımızı isteyip daha fazla kovalayacağımıza söylediklerimizle kalıyoruz. Sadece lanet olsun, naparlarsa yapsınlar diyoruz. Hayır! Naparlarsa yapmasınlar, biz ne istersek onu yapsınlar…
Bir yerden duymuştum zamanın bir Başbakanı yanındakilere Giresunlular ne isterse verin diye emir vermiş. Yanındakilerde “Aman Efendim, O Neden?” diye sormuşlar. O da “Giresunlular şahsi iş haricinde bir şey istemezler, büyük projeleri yoktur” diye cevaplamış… Yorum ne kadar da belli değil mi?
Korkarım ki yakında fındığın rakamı açıklanırken “ORDU KALİTE FINDIK” diye açıklanacak. Giresun ise halen kolunu sırtını kaşıyıp esneyip uyumakla meşgul olacak.
Bizim iş bitiren adamlarımız nerede? Biz yazı yazdım geçenlerde, hava durumlarında bile Giresun adı geçmiyor diye… Maalesef bir tane bile yetkili çıkıp diyemedi, “bu işin öncülüğünü sivil toplum örgütü olarak biz üstleniyoruz” diye. Bütün tv kanallarını sıra sıra ziyaret edip gereğini isteyeceğiz diye. Sayın hemşerilerim her şey festival şenlik ile olup bitmiyor. Bunların yapılması gerekir elbet fakat sivil toplum örgütü olarak daha farklı işlere imzalar atmak gerekiyor. Kimse sizden maddi bir kaynak beklemiyor.Kaldı ki bunun makamı zaten siz değil, devlet kurumlarıdır. Sivil toplum örgütü olarak ilin adını en güzel şekilde temsil etmek ve baskıcı politika ile arkanıza bütün Giresun halkının desteğini alarak o baskıyla bir şeyleri başarmak gerekmektedir.
Son zamanlarda Giresun’un 2 Sivil toplum örgütü çok güzel projelere imza attılar. İstanbul gibi büyük bir metropolde Giresun ismi gözler önüne serilerek Giresun Festivalleri gerçekleşti. Yine aynı kurumlar Festivallerdeki gibi Giresun adının duyurulmasını yazılı ve görsel basına da uygulayarak Giresun’un çok daha büyük reklamını yapabilirler…
Karadeniz Oyunları adı altında bir etkinlik yapıldı. Çok harika da geçti. Açılış törenleri , ulusal ve yöresel basının ilgisi v.b. muhteşemdi. Fakat bu Festival’in 3 ilde yapılacağı belirtilmişti. Rize, Giresun ve Trabzon. Festival süresince Giresun ve Rize adını duyan oldu mu? Bir tek Trabzon kendi başına Karadeniz’i mi temsil ediyor? Karadeniz Oyunlarını internet sitesinden araştırın lütfen. Sadece 1 maç Giresun stadında, ve 1 bisiklet turu Giresun’da gerçekleşti. Bütün maçlar, yüzme olimpiyatları v.b. diğer bütün spor dalları Trabzon’da gerçekleşti…
Karadeniz adını taşıyan gazetelere bakın. Basım merkezleri neresi? Haber içerikleri hangi ili kapsıyor? Cevap belli: Trabzon… Demek ki tek başına Trabzon Karadeniz demekmiş…
İçimizdeki memleket sevdası bu kadar az mı ki suya sabuna dokunmuyoruz?
Hiç bir şey yapamıyorsak hiç mi projemiz yok? Ankara’da Dünya Bankası kurumu kendisine sunulan projelere kaynak aktarıyor. Yeter ki projelerin yapılabilirliği ve detay açıklaması olsun. Hiç mi başka yerlerde görülen projeleri Giresun’da uygulayıp iş imkanına sahip olmak isteyen insanımız yok?
Artık biran önce silkinip kendimize gelmemiz lazım. Komşu illerimiz gelişirken olduğumuz yerde saymamızın bizi çok geride bırakacağını ve nüfusumuzun sürekli dışa göç vermeye devam edeceğini asla unutmamalıyız. Yapılanlar bizlere yetti izlenimi vermemeli aksine sürekli yeni projeler istemeliyiz. Eğer olduğumuz yerde saymaya devam edersek korkarım ki Giresun Türkiye’nin en geri kalmış iller sıralamasında sonlara doğru listelenmeye başlayacak…
Giresun ismi siliniyor fakat bizler uyuyoruz. Kendi içimizde Giresun adını sık sık duyduğumuz için bunu fark edemiyoruz. Fakat diğer illerdekiler bizlerin Trabzon, Ordu, Rize diye andığımız kadar Giresun adını anmıyor. Bu da onların değerinde Giresun adının silindiğini gösteriyor.
En son örneği ise GİRDEF’in festivalinde yaşandı. GİRDEF’in düzenlediği Giresun Festivalinde sahnede oynayan gençlerin büyük bir kısmı Trabzon, Rize ve Artvin çevresinden oluşuyordu. Kendi illerinin adını da Giresun Festivalinde çok güzel temsil ettiler. Festival alanındakiler Giresunlu değil Rizeli, Trabzonlu diyordu. Fakat bir Trabzon bir Rize festivalinde bırakın Giresunluların alana çıkıp oynamasını ve bunlar Giresunlu diye söylettirmesini, ciddi sayıda Giresunluyu festival alanında bile bulamazsınız. Varın siz düşünün artık gerisini…
İçinizdeki Giresun sevdasının eksik olmaması dileğiyle…
Bir önceki yazımız olan Görele'ye Ne Yapılabilir? Projeleriniz Neler? başlıklı makalemizde Görele'ye Ne Yapılabilir? Projeleriniz Neler?, köşe yazıları ve makale hakkında bilgiler verilmektedir.